Günaydın,
Biraz latifeyle başlasak… Berna Durmaz durmuyor da ben duruyor muyum. Durmuyorum tabii. Ne kadar yavaşlıyorum desem de ıııh. Yavaşlayınca vücut sızıları başlıyor. Kıpırda kıpırda durma diye konuşuyor eklemlerim. Kaslar yetişmekte zorlanıyor önce… Sonra haydi hep birlikte hareket. Ne demişler, işleyen demir pas tutmaz.
Sen de Yaz atölyelerim için öykü seçmek üzere her gün kitaplarımın arasında gezinirim. Ya konusu, ya türü, ya dili ya da yazarı ağır basar ve ayırırım bir kenara. Aylar önce Berna Durmaz’ın “Bir Hal var Sende ” adlı öykü kitabından ” Ekmeğin Yanığı” adlı kısa hikayesinin üzerinde çalıştığımızdan beri kendisine yer vermediğimi hatırladım ve bu kez yazı dostlarım için yine ayni kitabından “Zati’ nin yıldız gözleri” adlı hikayesini seçtim. Derken diğer kitapları masama akın ettiler. Bir Fasit Daire ( en sevdiklerimden) Metal Hayatlar, Karayel Üşümesi. Çoğunlukla karakterleri kadınlar ve çocukları, mekan olarak da ıssız bucaksız kasabaları kullanıyor yazarımız.Taş, kuş, yıldız, yılan hep var öykülerinde. Bakalım atölye katılımcılarımız nasıl bulacaklar verdiğim öyküyü. Biraz sert ne de olsa…
Evet, günümün çoğu kitaplarımın arasında geçti. Yazı atölyemizde sürpriz bir konuğumuz vardı. Uzun zamandır aramızda olamayan sevgili Figen kısacık yazılarıyla bizi kahkahalara boğuverdi.
38. Gün diğerlerinden pek farklı olmadan sona erdi. Tek fark akşam koca bir kase mısır patlatıp sonuna kadar bitirmemizdi.
Sağlıcakla kalınız.
BERNA DURMAZ KİMDİR?
1972’de Kırklareli’nde doğdu. İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü’nü bitirdi. Öyküleri 1995’ten bu yana Kopuş, Adam Öykü, Notos ve Sözcükler dergilerinde yer aldı. İlk öykü kitabı Tepedeki Kadın 2011’de yayımlandı. Onu, Bir Hal Var Sende (2012) ve Bir Fasit Daire (2013) izledi. Bir Fasit Daire 2014 yılında Haldun Taner Öykü Ödülü’ne değer bulundu.